Leestijd: 3 minuten

Het aantal openbare laadpalen per vierkante kilometer in Nederland is wereldwijd één van de hoogste. Toch blijft de groei van het aantal laadpalen achter, bij de het aantal EV’s op de Nederlandse wegen. Een laadpaal thuis dient het gemak en is een mooie kostenbesparing. Maar wat zijn de opties voor een laadpaal zonder eigen oprit, parkeergarage of eigen grond? Wat is dan de beste oplossing?

Opladen met of zonder eigen oprit? 

De aantallen elektrische auto’s vooral voor zakelijk gebruik nemen ten gunste van mens & milieu gelukkig nog steeds toe. Sinds juli 2020 geldt er onder bepaalde voorwaarden al een verplichting voor het plaatsen van laadpalen op bedrijventerreinen.

Tekort openbaar laden

Deze voorschriften vanuit de overheid zijn ook hard nodig want het aantal openbare oplaadpunten neemt dan wel toe, maar deze toename loopt niet synchroon met de groei van het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Vandaar dat een eigen oplaadpunt aan huis een ideale oplossing is. 

Belastingvrij

De aanschaf en alle kosten die met de plaatsing van een oplaadoplossing gemoeid zijn, zijn bij zakelijk elektrisch rijden belastingvrij. Dus het is zeer de moeite waard om het plaatsen van een oplaadpunt met je werkgever af te stemmen.

Laadpaal met eigen grond

Het makkelijkst en goedkoopst laad je thuis de elektrische wagen op. Een snellader heeft enorm veel voordelen, zeker als je gebruik kunt maken van het daltarief. Een snellader gaat tot 14 x sneller dan een standaard 1 fase lader, en 25 x sneller dan aan het stopcontact. 

Voordelen snel laden 

Snelladen langs de weg is nog steeds erg kostbaar. Een eigen snellader is een directe besparing van +/- € 0,47 per Kwh. Bovendien wordt de actieradius steeds groter. Met een snellader zijn de aankomende 15 jaar alle auto’s verzekerd van een volle accu.

Slim laadpunt  

Met een slimme lader met Dynamic Load Balancing heb je oplaadoplossing die slim meedenkt. Zo’n laadpaal kiest namelijk altijd automatisch de beste en meest voordelige manier van laden. Dit verzekert je ervan dat hierdoor niet  jouw elektriciteitsnetwerk thuis overbelast raakt en dat tegelijkertijd toch jouw  auto zo efficiënt mogelijk opgeladen wordt. Een ideale oplossing dus. 

Laadpaal zonder eigen oprit

Het zal je niet verbazen dat je niet zomaar overal een oplaadpunt zonder eigen parkeerplaats kunt plaatsen aan de openbare weg. Maar wat is in dat geval dan een goede oplossing?

EV laden op de zaak!

Als thuis opladen zonder eigen oprit of bij een openbare laadpaal (soms) lastig is, dan is opladen op de zaak sowieso een heel voordelige optie voor beide partijen. De werkgever geniet van aanzienlijke belasting- en kostenvoordelen en jij kunt heel voordelig opladen ook al heb je thuis niet de mogelijkheid om te laden zonder eigen grond.  Lees meer over een laadpaal zakelijk aanschaffen.

Elektrische auto zonder eigen grond

In sommige gevallen kan én mag je een laadsnoer vanuit huis over de stoep laten lopen als je wilt opladen zonder eigen grond, zodat je een oplader in de vorm van een wallbox tegen de muur van je huis kunt plaatsen. Dat is mede-afhankelijk van de infrastructuur en de mogelijke overlast.

Veiligheid  

Voor een laadsnoer over de stoep bij een laadpaal zonder eigen oprit, geldt dat je afhankelijk bent van de regels in jouw gemeente. Die blijken uiteen te lopen. En los van alle regels is het vanzelfsprekend van het hoogste belang dat je dit veilig en zonder gevaar of overlast voor anderen kunt doen bijvoorbeeld door middel van een speciale kabelgoot die weggewerkt kan worden in de tegels of een laadkabeldrempel.

Openbaar laden zonder eigen parkeerplaats    

De gemeente is verantwoordelijk voor het plaatsen en beschikbaar maken voor openbare laadpalen. Je kunt hier een verzoek indienen voor een publiek oplaadpunt als je een oplossing zoekt voor opladen of een laadpaal zonder eigen oprit. Hier gelden vaak bepaalde criteria voor en die zijn per gemeente verschillend.

Laadpaaldelen

Check bij jouw gemeente wat hier de procedure voor is. Dit wordt dan wel een oplaadpunt dat niet exclusief door jou gebruikt kan worden, maar ook door anderen, dus houd daar rekening mee.

Advies over een laadpaal zonder eigen oprit?

Wil je uitgebreid geïnformeerd worden over mogelijkheden die er zijn voor een laadpaal zonder eigen oprit? Neem dan vrijblijvend contact op met de Snellaadspecialist