Leestijd: 3 minuten

Je bent je aan het oriënteren voor een elektrische auto. Maar wat zijn de kosten bij een openbare laadpaal? Is het écht zo veel voordeliger dan een auto met een verbrandingsmotor? En hoe en waar kun je het beste opladen en waarom… 

Kosten openbare oplaadpaal

Kiezen voor een elektrische auto

De elektrische auto wordt steeds populairder ook – of juist – voor zakelijk gebruik vanwege de vele voordelen die het biedt qua gebruikskosten op lange termijn. Daarnaast zijn er veel regelingen waarmee de overheid de aanschaf van een EV door particulieren en bedrijven actief aanmoedigt.  

Nederland in de top 5

Momenteel is Nederland erg goed bezig voor wat betreft de overstap naar elektrisch rijden. Het percentage elektrische wagens is zelfs boven de 1%! Voor meer informatie over de huidige stand van zaken van elektrisch vervoer kun je op deze pagina van RVO kijken.  

Om dit toenemende aantal EV’s te kunnen faciliteren is het aantal openbare laadpalen in ons land per vierkante kilometer het allerhoogst wereldwijd. Daar mogen we best trots op zijn!  

Waar en hoe ga ik opladen

Er is een aantal verschillen die je mee kunt nemen in de beslissing waar je gaat opladen en het is goed om deze tegen elkaar af te wegen in het voortraject. Zo zit er een belangrijk verschil in het laden en de kosten bij een openbare laadpaal vergeleken met andere beschikbare opties. 

Opbouw kosten openbare laadpaal

Normaal gesproken bestaat het bedrag dat je per kilowattuur betaalt voor het laden, uit verschillende elementen die kunnen variëren:

  • Een gratis of betaald abonnement;  
  • Is er een starttarief? 
  • De kosten van de energieleverancier, voor het beheer van de laadpaal en het faciliterend bedrijf; 
  • Tarief dat gerekend wordt en hoe dit opgebouwd is.

Prijs openbaar laden

Hoe achterhaal ik de prijs per kWh?

Momenteel zijn de kosten voor openbare laadpalen allesbehalve transparant en dit wordt helaas niet duidelijk gecommuniceerd door de aanbieders. Ook de dag, tijd en de drukte kan invloed hebben op de prijs van het opladen op basis van vraag en aanbod. Gemiddeld zijn de kosten voor openbare laadpalen tussen de € 0,20 tot €0,60 per Kwh

Goed nieuws voor de kosten van openbare laadpalen!

Gelukkig is er licht aan het eind van de tunnel van deze ondoorzichtige prijzen. Vanaf 1 juli van dit jaar (2021) wordt het verplicht om de prijzen van het opladen bij openbare laadpalen duidelijk en helder te communiceren. Vanaf dan kun je goed geïnformeerd zelf een keuze maken voor welk oplaadpunt je kiest. En je kunt dan ook bepalen op welk moment van de dag je gaat opladen, zonder dat je voor verrassingen komt te staan.  

Beschikbaarheid 

Ondanks dat het aantal publieke laadpunten enorm toeneemt ben en blijf je afhankelijk van de beschikbaarheid. Zeker in de stad in de Randstad komt het regelmatig voor dat er geen plek is. Dus je zult een stuk verder moeten parkeren in plaats van in de buurt als het daar wél lukt. 

Op zo’n moment ben je vaak genoodzaakt een andere oplossing te kiezen die verder weg is of op een ander – mogelijk duurder – moment te laden. 

Als je hier vaak tegenaan loopt zou je een openbare laadpaal kunnen aanvragen. Dit kost helaas veel tijd en blijkt niet altijd mogelijk. Neem contact op met de daarvoor bestemde afdeling bij de gemeente van jouw woonplaats.

Thuis laden is altijd goedkoper

Feit blijft dat hoe goedkoop de door jou gekozen publieke oplaadoplossing ook is, thuis of op de zaak opladen is en blijft altijd goedkoper. Ook is het stroomtarief voordeliger (gebruik het daltarief!), zeker als je kunt declareren bij je werkgever. 

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan ben je helemaal spekkoper en kost het jou en het milieu helemaal niets om je auto op te laden. 

Belastingvrij

Als je zakelijk elektrisch rijdt is de elektriciteit, de aanschaf en installatie van een oplaadpunt belastingvrij. Ook is het voor jouw werkgever een gunstige investering zodat jij geen kosten hebt. 

Tel uit je winst!

In onze optiek een van de beste redenen om voor thuisladen te kiezen: je kunt er zelfs geld mee verdienen! Dit kan door jouw privé laadpaal beschikbaar te maken voor anderen. Zij dragen zo bij aan jouw kosten en je helpt mensen in de buurt.  

Tip: Kies een slimme laadpaal zodat alle kosten inzichtelijk zijn en je het optimale uit jouw oplaadpunt haalt. 

Laadpaaladvies?

Ben je het zat om hoge kosten te betalen en afhankelijk te zijn van beschikbaarheid? De Snellaadspecialist helpt je graag!  

Neem contact met ons op voor advies en een overzicht van alle beschikbare mogelijkheden voor een eigen oplaadpunt.