Leestijd: 3 minuten

Je wilt een laadpaal aanschaffen voor zakelijk gebruik. Maar hoe kies je de beste oplossing voor jouw bedrijf. Wat moet je kiezen uit alle beschikbare mogelijkheden. Maar vooral: hoe haal je het optimale uit de investering?

Laadpaal zakelijk aanschaffen? hoe

Veel bedrijven die duurzaam gaan ondernemen, pakken meteen het wagenpark aan. Overgaan op elektrisch rijden en het plaatsen van laadpalen op het terrein, horen daarbij. Zakelijke laadpalen stimuleren het elektrisch rijden voor personeel en maken het mogelijk dat ook bezoekers hun auto makkelijk kunnen opladen.

Voor oplaadpunten zijn inmiddels tal van zakelijke oplossingen beschikbaar en bij aanschaf genieten ondernemers van diverse fiscale voordelen. Aan de installatie worden echter wel andere eisen gesteld dan aan particuliere laadpalen. Dus wat zijn nu goede zakelijke oplossingen voor laadpalen? 

Wat is de beste laadoplossing?

Zakelijke laadpalen worden in de regel door meer dan één persoon gebruikt. Daarom is het aan te bevelen dat de palen meerdere uitgangen hebben. Deze oplaadoplossingen hebben vaak ook geen eigen kabel, omdat vrijwel iedere elektrische autorijder een eigen laadkabel gebruikt. Het type aansluiting verschilt namelijk per automerk. 

Verschillende typen opladers

Afhankelijk van hoe de oplaadpunten gebruikt gaan worden bij jou op de zaak, kun je grofweg kiezen uit drie typen laders. We zetten ze hieronder voor je op een rij. 

  • Standaard lader
    Is er veel parkeerruimte en heeft het personeel of de bezoeker veel tijd? De standaard laders zijn dan toereikend. In een uur laad je zo’n 50 km. Personeel dat de hele dag op kantoor is, kan met een volle accu naar huis aan het einde van de dag. 
  • Snellader
    Één van de redenen dat veel mensen afhaken op een elektrische auto is de wachttijd van het opladen. Logisch als je veel onderweg bent en niet de tijd hebt om overal te laden. Met een snellader is dit probleem opgelost en bespaart de EV-rijder enorm veel tijd. Binnen één uur kun je 250 km laden. Dit is onderweg ideaal zodat men snel weer op pad kan. 
  • Slim laden
    Een slimme lader is een bewuste keuze tussen de standaard en snellader. Als iemand de hele werkdag de tijd heeft om de auto op te laden, wordt er minder stroom gebruikt dan voor bijvoorbeeld de accountmanager die snel weer onderweg naar klanten moet. Het is ook mogelijk om de auto pas weer op te laden als er stroom over is of als de zon schijnt. Er zijn slimme laders als wandmodel, maar ook als laadpaal voor midden op een parkeerplaats.  

Welke uitvoering voor mijn bedrijf
Daarnaast zijn er laadpalen in verschillende uitvoeringen op de markt: onder andere met laden via een drukknop, sleutelschakelaar of via activering met een pas behoort tot de mogelijkheden. Ook personalisatie en branding van de paal met een eigen logo is mogelijk

Wat kost een laadpaal zakelijk?

Vanzelfsprekend wil je als bedrijf inzicht hebben in wie, wanneer en hoe lang de laadpaal gebruikt wordt. Hiervoor zijn verschillende monotoringsystemen beschikbaar. Hiermee kunnen de stroomkosten achteraf eenvoudig worden verrekend, bijvoorbeeld maandelijks in combinatie met het salaris van de werknemer.   

Fiscaal voordeel voor ondernemers

Voor ondernemers zijn fiscale voordelen opgesteld in de MIA-regeling (Milieu-investeringsaftrek) waarbij een percentage van het investeringsbedrag mag worden afgeschreven van de winst. Hier vallen ook de kosten van o.a. een oplaadpunt onder. Met de Vamil-regeling (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) kun je daarnaast tot 75% van de duurzame kosten van de investering afschrijven. Kijk op de website van de RVO voor de meest recente regelingen.

Als je als ondernemer een oplaadpunt bij kantoor laat aanleggen heb je voordeel door de hierboven genoemde regelingen en éxtra voordeel door het zakelijke stroomtarief! 

Wat past bij jouw bedrijf?

De aanschaf van een zakelijke laadpaal is altijd maatwerk. Welke constructie het beste past bij jou en jouw bedrijf is sterk afhankelijk van de service die je je eigen personeel en klanten wilt bieden. 

De Snellaadspecialist geeft advies op maat en kan je uitgebreid adviseren over de mogelijkheden en je voorrekenen wat de investeringen en terugverdienmodellen zijn. Via ons overzicht tref je per regio onze bedrijven die daarmee van dienst kunnen zijn. Vraag een vrijblijvende zakelijke laadpaal offerte en wij nemen binnen 24 uur contact op.