Leestijd: 3 minuten

Als je als automobilist een milieubewuste keuze maakt, dan kies je voor volledig elektrisch rijden.  De overheid stimuleert duurzame alternatieven en vanzelfsprekend zijn ook veel kosten van de laadpaal fiscaal aftrekbaar die je nodig hebt om je EV op te laden. Hieronder meer over hoe je het maximale financiële én fiscale voordeel haalt uit de aanschaf van een laadpaal en elektrisch rijden 

Elektrisch rijden; zowel privé als zakelijk voordelig

Met de keuze voor een elektrische wagen is de CO2 uitstoot nihil en dat mag beloond worden! Gelukkig denkt de Nederlandse overheid daar ook nog steeds zo over. Rijd je bijvoorbeeld een elektrische auto van de zaak ook privé, dan ontvang je korting op de bijtelling. In 2021 is dat 12% voor EV’s tot een cataloguswaarde van € 40.000. Boven die drempel wordt het 22%.  

Ondanks de vaak hogere aanschafprijs van de auto, is elektrisch rijden nog steeds goedkoper dan in een traditionele auto met een verbrandingsmotor. En niet alleen het gebruik en het opladen van een EV is voordeliger, ook is de bijbehorende laadpaal fiscaal aftrekbaar.   

Voordelen particulieren

Met de toename van het aantal en de populariteit van de elektrische wagens op de weg neemt het aantal voordeelregelingen gaandeweg af. In 2020 was vanaf juli een subsidiepot van overheidswege beschikbaar. Dit betrof de subsidieregeling voor particulieren (SEPP). Dit potje was binnen anderhalve week al op en vergeven! Deze subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is trouwens ook geldig voor privélease van EV’s en voor occasions. 

Investering laadpaal fiscaal aftrekbaar  

Ook in de periode 2020 tot 2025 zijn elektrische auto’s vrijgesteld van aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB). Voor jou als ondernemer is investeren in elektrische auto’s dus nóg aantrekkelijker. 

Daarnaast geldt natuurlijk de milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze aftrek bedraagt een (mogelijk wisselend) percentage en is verrekenbaar met de fiscale winst. Deze regeling geldt zowel voor aanschaf van het wagenpark als de installatie en kosten van de laadinfrastructuur

Met de Vamil-regeling (Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen) kun je daarnaast tot 75% van de duurzame kosten van de investering van de laadpaal afschrijven. Dit kan een aanzienlijk  liquiditeits- en rentevoordeel opleveren. Kijk op de website van de RVO voor de meest recente regelingen.

Aftrekposten laadpalen

Als je ervoor kiest laadpalen op je bedrijfsterrein te laten plaatsen dan zijn de aanschafkosten, de installatiekosten inclusief graaf- en kabelwerk voor de laadpaal fiscaal aftrekbaar. Dit geldt ook, als je ervoor kiest om de laadpaal te gaan leasen, voor de periodieke kosten die verbonden zijn aan de lease. De BTW op deze kosten is dat trouwens ook!  

Laadpaal van de zaak thuis

Laat je een laadpaal plaatsen voor iemand die in een elektrische auto van de zaak rijdt, dan wordt er geen belasting berekend over het laadpunt bij het eigen huis. Deze kosten worden namelijk verwerkt in de bijtelling (zie regeling hierboven) die gerekend wordt als er privé gebruik wordt gemaakt van de zakelijke elektrische auto. 

Zowel kosten voor aanleg als de kosten zelf voor de laadpaal fiscaal aftrekbaar. Hierbij maakt het niet uit of er een vergoeding voor de kosten wordt gegeven aan de werknemer of dat die direct door de werkgever worden betaald. Zorg er dan wél voor dat een BTW-factuur ten name van het bedrijf is opgemaakt.   

Fiscaal voordeel elektriciteitskosten oplaadpunt 

Thuis laden

Heb je een elektrische auto van de zaak, dan is thuis opladen het voordeligst. Je betaalt alleen het stroomtarief per kWh zoals je overeengekomen bent met je energieleverancier.  Bedenk wel bij installatie dat de elektriciteitskosten voor gebruik van de laadpaal gesplitst moeten kunnen worden van het huishoudelijk gebruik, zodat je de kosten kunt doorberekenen aan je werkgever.  

Laden bij een publieke laadpaal

Bij een openbare laadpaal zijn de kosten hoger dan thuis en moeten we de kosten voor het laadpasabonnement ook niet vergeten. Voor openbare laadpalen met een vaste aansluiting, geldt in ieder geval tot eind 2022 voor de energiebelasting een verlaagd tarief en voor de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) een nultarief.  

De Snellaadspecialist 

Wil je vrijblijvend advies over regelingen en technische mogelijkheden voor een oplaadpunt? Wacht dan geen seconde langer en maak een afspraak met de SnellaadSpecialist bij jou in de buurt!