Leestijd: 3 minuten

De kosten van het plaatsen van een laadpaal bestaan uit meerdere onderdelen. Je hebt uiteraard de eenmalige kosten echt voor de plaatsing en je hebt te maken met periodieke kosten. Het is belangrijk dat je je vooraf goed laat informeren over wat de kosten van een laadpaal zijn en wat de kosten zijn die er eventueel nog bij kunnen komen. Daarnaast is het ook handig om direct een beeld te hebben bij de periodieke kosten. Zo heb je in een oogopslag een mooi totaaloverzicht van de kosten van een laadpaal.

Eenmalige kosten van een laadpaal

De eenmalige kosten van een laadpaal verdelen wij onder in drie onderdelen. De aanschafkosten, de installatiekosten en (als noodzakelijk) de kosten voor de uitbreiding van de netaansluiting.

De aanschafkosten van een laadpaal

De prijs van een laadpaal kan per aanbieder flink verschillen. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het aantal aansluitingen per laadpaal, het vermogen (hoe hoger het vermogen hoe hoger de kosten van de laadpaal). Ook zit er verschil in de uitvoering. Het kan een model zijn op een paal of aan de muur en inclusief of exclusief een scherm. Dit is uiteraard ook van invloed op de prijs van een laadpaal.

Daarnaast kan kunnen de kosten van een laadpaal sterk afhangen of de laadpaal slim kan laden. Deze functionaliteit (load balancing) kost uiteraard ook weer meer. En als laatste, en zeker niet onbelangrijk, speelt de kwaliteit van de laadpaal een grote rol bij de kosten van de paal. Ze kunnen verschillen in storingsgevoeligheid en levensduur, vraag hierover ook het juiste advies.

Als je meerdere laadpunten nodig hebt zullen de kosten per laadpaal wat lager gaan uitvallen. Maar vergis je niet, dan komen er weer andere kosten bij, zoals de installatie en eventuele verzwaring van de netaansluiting.

De installatiekosten van een laadpaal

Het is lastig om aan te geven hoeveel de kosten van de daadwerkelijke plaatsing van de laadpaal zijn. De kosten variëren van ongeveer €600,- tot €2500,-. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de afstand tot de meterkast, of er wel of geen graafwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd en/of er in de meterkast ruimte is of ruimte gemaakt moet worden voor een groep. Laadpunten moeten namelijk op een aparte groep worden aangesloten.

Je bestaande netaansluiting heeft vaak genoeg capaciteit voor 1 of misschien we 2 laadpalen. Maar bij meerdere laadpalen kan dit een probleem worden. Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld om slim laden toe te passen of toch een verzwaring van de netaansluiting. Deze kosten zijn aan te vragen bij je lokale netwerkbeheerder.

Periodieke kosten van een laadpaal

Naast bovenstaande eenmalige kosten voor de daadwerkelijke plaatsing van een laadpaal zijn er ook nog de periodieke kosten van een laadpaal.

Als eerste natuurlijk de elektriciteitskosten. Deze kosten kunnen verschillen bij het zakelijk laden en het thuis opladen van de elektrische auto. Je betaalt namelijk de kosten per KWh die je betaalt aan je energieleverancier. Zakelijk is dit ongeveer tussen de €0,10 en €0,14 per KWH en thuis betaal je al snel tussen de €0,20 en €0,22.

Als je een laadpaal hebt geplaatst is het ook mogelijk om gebruik te maken van een backoffice systeem. Hiermee kan je de laadpalen beheren en monitoren. Daarnaast is het ideaal om de kosten van het laden te verrekenen. Bijvoorbeeld voor bij bedrijfsverzamelgebouwen. De kosten hiervan variëren enorm maar de functionaliteiten ook. Bedenk wat je zelf nodig hebt en laat je goed hierover adviseren.

Daarnaast heb je als periodieke kosten van een laadpaal ook nog te maken met netbeheerkosten. Deze kosten heb je alleen als je een uitbreiding hebt gehad. Je betaalt een jaarlijks bedrag voor het gebruik van je netaansluiting. Hoe hoger de capaciteit van de aansluiting, hoe hoger de kosten. Als je een uitbreiding hebt gehad bij het plaatsen van de laadpaal worden deze kosten dus verhoogd. Laat je adviseren over de kosten door de laadpaalaanbieder en je netbeheerder.

Als laatste heb je nog te maken met onderhoudskosten van een laadpaal. Je kunt een periodiek onderhoudscontract afsluiten. Dan wordt de aansluiting, de bekabeling en het laadpunt zelf uitvoerig gecontroleerd, schoongemaakt en worden eventuele zwakke plekken hersteld. Vraag aan degene die de laadpaal plaatst of onderhoud ook mogelijk is. Deze partij weet precies hoe de paal is geïnstalleerd, waardoor het onderhoud eenvoudiger en specifieker uitgevoerd kan worden.

Een offerte voor het plaatsen van laadpalen ontvangen?