Leestijd: 3 minuten

Met één of meerdere laadpalen op uw bedrijfsterrein ligt overbelasting van uw elektriciteitsnetwerk op de loer. Hoe voorkomt u dit? Of nog beter: hoe haalt u op de meest duurzame én vooral veilige manier het maximale uit de oplaadpunten bij uw kantoor?

Dynamic Load Balancing

Oplaadmogelijkheden

Voordat u een beslissing neemt over welke oplaadoplossing u laat installeren, zijn er verschillende zaken waar u rekening mee moet houden. Er is namelijk een groot aantal oplaadmogelijkheden én er zijn diverse soorten laadpunten waar u uit kunt kiezen. Hieronder een overzicht.  

1-fase of 3-fase laden

De oplaadmogelijkheden verdelen we in 1-fase en 3-fase laden. Hiervoor geldt dat een voertuig met een 1-fase lader ook opgeladen kan worden met een 3-faselader, en een auto met 3-fase ook met een 1-faselader. Dit gegeven heeft invloed op de laadsnelheid. Voor een 3-fase lader wordt gebruik gemaakt van krachtstroom (400V). Een 1-fase laadpunt maakt gebruik van een gewoon stopcontact en gebruikt dus 230V.

Er zijn inmiddels steeds minder EV’s die enkel en alleen met 1-fase opgeladen kunnen worden. Door de eisen die momenteel gesteld worden, hebben de meeste wagens een update ondergaan om de snellere 3-fase laadmethode te kunnen faciliteren.

Aangezien de meeste particulieren een 1-fase aansluiting hebben en de (meeste) boordladers een 3-fase aansluiting, is in veel gevallen een verzwaring van de netaansluiting nodig in de meterkast thuis. Rekening houdend met mogelijke toekomstige behoeftes raden wij u sowieso aan om een 3-fase laadpunt te installeren. Het verschil in kosten is marginaal en zo anticipeert u op een duurzame manier(!) op wat er in het verschiet ligt.

Keuze van laadpunt

Het installeren van een laadinfrastructuur is een investering voor de lange termijn die u niet zomaar even snel online kunt regelen. Verschillende factoren spelen een rol bij de keuze tussen bijvoorbeeld één of wellicht meerdere, laadpunten of snellaadstations.

Een privélaadpunt wordt op kantoor, thuis of bij een van uw medewerkers aan huis geïnstalleerd. U kunt kiezen uit vaste of losse laadsnoeren en laders met een back-office systeem. Dit geeft mogelijkheden tot verrekening met bijvoorbeeld de werkgever of de belastingdienst. Ook kunt u kiezen uit enkele of dubbele laders en er zijn verschillende installatiemogelijkheden. Bijvoorbeeld een wallbox die bevestigd wordt aan een bestaande muur.

Een snellader kan binnen 30 minuten tot 80% opladen, gerekend van een lege accu. Klanten, gasten en medewerkers van uw bedrijf kunnen zo in korte tijd razendsnel hun voertuig opladen.

Voor welk type laadpunt u ook kiest, belangrijk is dat u bij installatie rekening houdt met uw bestaande netwerkaansluiting. Misschien gaat u over een tijdje meer oplaadpunten toevoegen? Daarom raden wij u aan hier vooraf bij de eerste installatie alvast rekening mee te houden zodat u veel kosten kunt besparen.  

Wat is Dynamic Load Balancing?

Het basisprincipe van Dynamic Load Balancing is in het kort de techniek van een oplaadpunt, die automatisch optimaliseert en een verdeling maakt over de verschillende apparaten die gelijktijdig stroom gebruiken op uw netwerk. Hiermee wordt altijd overbelasting van uw netwerk voorkomen. 

Tijdens dit proces wordt namelijk continu de aansluiting gecontroleerd en een mogelijke te zware belasting geregistreerd. Het systeem neemt op basis daarvan automatisch preventieve maatregelen. Zo kan het zelfs tijdelijk het laden stoppen of vertragen om overbelasting te voorkomen.

Slim laden en uw oplaadpunt

De volgende stap die genomen kan worden om Dynamic Load Balancing nog slimmer en duurzamer in te zetten, zoals ook bij domotica of smart homes nagestreefd wordt, is dat er afstemming plaatsvindt op basis van bijvoorbeeld zonne-energie die beschikbaar is van uw zonnepanelen. Het is natuurlijk vaak zo dat de behoefte aan stroom, het allergrootst is op het moment dat het aanbod gering is. 

Ter preventie van deze disbalans is het mogelijk de software zo in te stellen dat prioriteit wordt gegeven aan bijvoorbeeld één van de auto’s die opgeladen moeten worden, als de hoeveelheid beschikbare stroom kleiner is. Dit kan zijn op momenten dat er een energieverslindend apparaat aangezet wordt en zo blij het geheel in balans! 

Dynamic Load Balancing versnelt het opladen

Elektrische auto’s krijgen steeds vaker een veel grotere batterijcapaciteit waardoor snelladen voor vrijwel alle EV’s een mogelijkheid wordt. Met een laadpunt met Dynamic Load Balancing (in een 3-fase lader) kan een EV tot wel 50% sneller laden en daarbij worden risico’s op overbelasting van het netwerk voorkomen.

Bij ons krijgt u:

  • Een oplaadpunt inclusief installatie en graaf- en straatwerk;
  • De maximale garantie op uw laadpunt;
  • Levering van A-merk Laadpalen
  • Slimme laadpalen met Dynamic Load balancing eventueel voor meerdere elektrische auto’s

Bent u zover om uw laadpunt te laten installeren en wilt u vrijblijvend advies over laadpalen met Dynamic Load Balancing?
Neem contact met ons op.