Leestijd: 3 minuten

Moet mijn meterkast aangepast worden voor een laadpaal?

Een laadpaal laten plaatsen klinkt erg simpel. Paal uitzoeken, paal plaatsen en klaar. In de praktijk is dit natuurlijk niet het geval. Er moeten kabels gegraven worden. De meterkast is bijna nooit volledig geschikt en zelfs je aansluiting van de netbeheerder kan verzwaard moeten worden. Handig als je vooraf weet waar je aan toe bent naast de kosten van je laadpaal. En waar moet je op letten?

Meterkast en laadpalen?

Het aanpassen van de meterkast is afhankelijk van het vermogen dat de laadpaal vraagt. Een simpele standaard laadpaal is gelijk aan een stopcontact (het is niet slim om via het stopcontact op te laden). Voor een standaard laadpaal hoeft over het algemeen niet veel voor aangepast worden. Een extra groep erbij is in de meeste meterkasten zowel thuis als bedrijfspand wel mogelijk.

Als je iets sneller wilt laden met 3 fase bijvoorbeeld heeft dit al wat meer effect op de aanpassingen. Soms heb je nog geen 3 fase in huis en moet je een verzwaring aanvragen bij het energiebedrijf. En als je al 3 fase in huis hebt. Wil je niet dat als je elektrisch kookt en je auto staat aan de lader dat de hoofdzekering eruit springt. Ook bij je bedrijfspand wil je geen risico lopen op onverwachte stroomuitval.

Aanpassingen meterkast laadpaal bedrijfspand

Je moet voor 99% rekening houden met en aanpassing in de groepenkast als je een laadpaal laat plaatsen. In kantoren of bedrijfspanden is vaak al wel voldoende vermogen aanwezig om 3 fase te laden. Je hoeft in veel gevallen ook geen verzwaring aanvragen bij het energiebedrijf. Zelfs voor een snellader is bij de meeste panden voldoende vermogen aanwezig.

Wel moet er natuurlijk een nieuwe (3 fase) groep worden bijgeplaatst. Kabels getrokken naar de plek van de laadpaal en in sommige gevallen ook gegraven worden naar de laadpaal. Voor het plaatsen van de nieuwe groep moet je rekening houden met een tijdelijke uitschakeling van de stroom in je bedrijfspand.

Kosten aanpassen groepenkast bedrijfspand voor oplaadpunt

De gemiddelde prijs voor het aanpassen van de meterkast in je bedrijfspand. Ervan uitgaande dat je kiest voor een 3 fase laadpaal. Er moeten dan een 3 fase groep en aardlekschakelaar geplaatst worden. De extra kosten hiervoor zijn van € 150 tot € 275 per laadpaal. Inclusief materiaal en arbeidskosten. Afhankelijk van soort groepenkast en merk materiaal.

Aanpassingen meterkast oplaadpaal Thuis

Je moet thuis ook voor 99% rekening houden met en aanpassing in de groepenkast als je een oplaadpunt laat plaatsen. In veel huizen is nog maar 1 fase aanwezig. Voor een 3 fase laadpaal moet je dan nog een verzwaring aanvragen bij het energiebedrijf.

Naast de verzwaring moet er natuurlijk ook een nieuwe (3 fase) groep worden bijgeplaatst. Kabels getrokken naar de plek van de laadpaal en in sommige gevallen ook gegraven worden naar de laadpaal. Voor het plaatsen van de nieuwe groep moet je rekening houden met een tijdelijke uitschakeling van de stroom thuis. Bij de situatie thuis is het ook nog denkbaar dat de meterkast zelf niet groot genoeg meer is voor het bijplaatsen van een nieuwe (3 fase) groep

Kosten aanpassen groepenkast thuis voor oplaadpunt

De gemiddelde prijs voor het aanpassen van de meterkast thuis. Ervan uitgaande dat je kiest voor een 3 fase laadpaal. Er moeten dan een 3 fase groep en aardlekschakelaar geplaatst worden. De extra kosten hiervoor zijn van € 150 tot € 275 per laadpaal. Inclusief materiaal en arbeidskosten. Afhankelijk van soort groepenkast en merk materiaal.

Als de groepenkast niet groot genoeg is moet hierop ook nog een uitbreiding gemaakt worden. Deze extra kosten liggen tussen de € 100 en € 300.

Verzwaring aanvragen energiebedrijf oplaadpunt

Als er ook nog een verzwaring aangevraagd moet worden bij het energiebedrijf van 1 fase naar 3 fase. Dan komen er nog eens extra kosten bij tussen de € 350 en € 425.

Oplaadpunt plaatsen is maatwerk

Zo zie je maar weer. Een oplaadpunt plaatsen is in veel gevallen maatwerk als we alleen al kijken naar de aanpassingen van de groepenkast. Het is goed om te kijken wat de extra werkzaamheden zijn zoals graafwerk etc. Bespreek daarom vooraf met de Specialist wat de bijkomende kosten zijn. Vraag hier direct een vrijblijvende laadpaal offerte aan?