Leestijd: 2 minuten

Moet de groepenkast aangepast worden voor een laadpaal?

Een laadpaal laten plaatsen klinkt erg simpel. Maar in de praktijk heeft het vaak meer voeten in de aarde dan je van tevoren bedenkt.  Er moet graafwerk verricht worden en zijn er gevolgen van een laadpaal bij kantoor voor de groepenkast? Zelfs de aansluiting van de netbeheerder kan een verzwaring nodig hebben. Handig dus als je vooraf weet waar je aan toe bent bij het plaatsen van een laadpaal op kantoor naast de kosten van je laadpaal. En waar moet je op letten?

Groepenkast en laadpalen?

Of aanpassingen nodig zijn is afhankelijk van het vermogen dat de laadpaal of waarschijnlijk meerdere laadpalen vragen. Een standaard laadpaal is gelijk aan een huis-tuin-en-keuken stopcontact. Het is alleen absoluut niet aan te raden om via een regulier stopcontact op te laden in verband met mogelijke overbelasting en smelt risico! Voor een standaard laadpaal hoeft er over het algemeen niet veel aangepast worden. Een extra groep erbij is in de meeste gevallen bij een bedrijfspand mogelijk en redelijk eenvoudig.

3-fase laden op kantoor

Maar als je op het werk sneller wilt laden met 3-fase bijvoorbeeld, heeft dit al wat meer invloed op het aantal aanpassingen dat gemaakt moet worden. Soms heb je nog geen krachtstroom wat toch écht nodig is voor 3-fase laden en dan moet er een verzwaring aangevraagd worden. Uiteraard wil je bij je bedrijfspand zeker geen risico lopen op onverwachte stroomuitval omdat de elektrische auto’s staan te laden! 

Aanpassingen groepenkast laadpaal kantoor 

De kans dat je rekening moet houden met aanpassingen in de groepenkast is 99,9% als je een laadpaal bij je bedrijfspand laat plaatsen. Maar in kantoren of bedrijfspanden is meestal al wel voldoende vermogen aanwezig om 3-fase te kunnen laden. Dat heeft als voordeel dat je geen verzwaring hoeft aan te vragen bij het energiebedrijf. Zelfs voor een snellader is bij de meeste panden voldoende elektriciteitscapaciteit aanwezig.

Bekabeling laadpaal op kantoor van en naar groepenkast 

Wat wel nodig is, is dat er een nieuwe (3-fase) groep wordt bijgeplaatst. Er moeten kabels getrokken worden naar de plek van de laadpaal en in sommige gevallen is er ook wat graafwerk nodig voor het aanleggen van de bekabeling. Tijdens het installeren van de nieuwe groep is een tijdelijke uitschakeling van de stroom in je bedrijfspand waar je natuurlijk wel even rekening mee moet houden om werkonderbrekingen te voorkomen.

Kosten aanpassing groepenkast bedrijfspand oplaadpunt

Laten we ervan uitgaan dat je kiest voor een 3-fase laadpaal. Er moet dan een 3-fase groep en een aardlekschakelaar geplaatst worden. De verwachte extra kosten voor het aanpassen van de meterkast in je bedrijfspand kun je ramen tussen de € 150 – € 275 per laadpaal. Dit is inclusief materiaal- en arbeidskosten. Afhankelijk van het soort groepenkast en de merken van de materialen kunnen deze kosten verschillen.

Oplaadpunt plaatsen is maatwerk

Een oplaadpunt plaatsen bij kantoor of een ander bedrijfspand is in alle gevallen maatwerk waar goed over nagedacht moet worden en wat aanpassingen van de groepenkast nodig maakt voor de installatie van de laadpaal. Het is goed om te kijken naar de totale omvang van de werkzaamheden zoals graafwerk etc. 

Plaatsen laadpaal op kantoor; groepenkast & andere werkzaamheden. Bespreek vooraf goed met de SnellaadSpecialist wat de beste opties en bijkomende kosten zijn. Vraag hier direct een vrijblijvende laadpaal offerte aan!