Leestijd: 3 minuten

Voor je elektrische (lease)auto heb je een oplaadpunt nodig. De meest voordelige manier van opladen is door dat te doen bij een laadpaal bij jou thuis.

Maar van wie is de laadpaal na plaatsing?

En welke andere opties zijn er voor het plaatsen van een oplaadpunt voor jouw EV? Hieronder vind je antwoord op de vragen over eigendom van het oplaadpunt in de meest voorkomende scenario’s.

Laadpaal thuis op eigen grond

Wellicht ten overvloede: als je een bedrijfspand of een huis hebt met een eigen oprit, parkeerplaats of eigen grond, dan ben je vrij om daar op eigen initiatief een laadpaal op te (laten) plaatsen. Dit kan zonder dat je vergunningen hoeft aan te vragen. In dat geval is namelijk zowel de grond als de laadpaal die daarop staat na plaatsing, volledig jouw eigendom.

Laadpaal van de zaak; van wie is de laadpaal na plaatsing?

Als je in een auto van de zaak rijdt kun je bij jouw huis ook een laadpaal laten plaatsen. De kosten van plaatsing, onderhoud en elektriciteitsverbruik, kun je in zijn geheel doorbelasten aan je werkgever. Plaatsing en alle bijbehorende contracten door je werkgever laten regelen is natuurlijk nog fijner, zodat jij zelf geen kosten maakt of dit hoeft voor te schieten.

Normaal gesproken wordt een laadpaal na een jaar of vier afgeschreven. Als de leaseperiode van jouw EV erop zit, kan de laadpaal gewoon op jouw terrein blijven staan en de laadpaal wordt dan vrijwel altijd van jou. Tenzij je anders overeengekomen bent in jouw autoregeling natuurlijk, maar dit is het meest gebruikelijk.

Einde arbeidsovereenkomst? Van wie is de laadpaal dan?

Maar wat nu als je voor het einde van de leaseperiode besluit uit elkaar te gaan als werkgever en werknemer? Dan zijn er twee oplossingen mogelijk:
de laadpaal blijft staan en de werknemer betaalt de rest van de lease af;
het oplaadpunt wordt weggehaald.
Laten staan verdient in zo’n geval de voorkeur omdat dit kostentechnisch veel voordeliger en ook de meest praktische oplossing is.

Laadpaal leasen eigendom na plaatsing

Kies je ervoor om de laadpaal te leasen dan blijft de laadpaal te allen tijde eigendom van de leasemaatschappij, met alle voordelen van dien. Je hebt zelf geen omkijken naar het laadstation en onderhoud, service en plaatsing worden voor 100% verzorgd door de leasemaatschappij.

Oplaadpunt huurwoning of VVE en eigendom na plaatsing

Voor huurwoningen geldt dat de huisbaas of de wooncoöperatie eigenaar is van de grond. Onroerende zaken die daarop geplaatst worden, zoals een laadpaal, worden ook van hen.

Van wie is de laadpaal na plaatsing door de VVE?

Voor plaatsen van een oplaadpunt bij een koopappartement zal dit in overleg moeten gebeuren met de VVE. De appartementseigenaar is namelijk niet bezitter van het hele gebouw of het pand inclusief grond, maar er is alleen sprake van appartementsrecht.

Eigendom grond en laadpaal na plaatsing

Voor plaatsing van onroerende zaken is toestemming nodig van de grondeigenaar. En omdat je zelf niet voor kosten wilt opdraaien van een oplaadpunt dat niet van jou is of wordt, kun je de plaatsing hiervan ook het beste overlaten en in goed overleg doen met de eigenaar.

Aanvragen oplaadpunt en eigendom

Als je zakelijk of als particulier geen eigen grond hebt of een wallbox plaatsen aan je eigen benedenwoning niet mogelijk is, dan kun je bij de gemeente een laadpaalaanvraag indienen. Voor elke gemeente gelden andere regels dus informeer hiervoor bij jouw gemeente.

Een kenteken hieraan verbinden is niet mogelijk en ook de parkeerplaats kun je niet claimen. Voor de parkeerplek gelden ook de reguliere plaatselijke parkeerregelingen. Het nadeel van een laadpaal die door de gemeente geplaatst is – ook al heb je hem hoogstpersoonlijk zelf aangevraagd – blijft, dat je altijd afhankelijk bent van beschikbaarheid en drukte. Je hebt niet altijd een oplaadpunt in de buurt tot je beschikking op het gewenste moment.

Van wie is de openbare laadpaal na plaatsing

Een openbare laadpaal is niet per se alleen het oplaadpunt dat geplaatst wordt door de gemeente. Een openbare laadpaal is simpelweg een oplaadpunt voor openbaar gebruik.

Je kunt zowel je eigen laadpaal, die op eigen grond staat, als bedrijf of als particulier beschikbaar maken voor gebruik door iedereen. Hiermee kun je op momenten dat je zelf geen gebruik maakt van de laadoplossing ook nog wat verdienen op die momenten. De keuze is aan jou om te bepalen of, aan wie, en hoe je jouw oplaadpunt beschikbaar maakt.

Overzicht van mogelijkheden

Advies over alle mogelijkheden die voldoen aan de behoeften van jouw onderneming of aan jouw particuliere wensen? Neem dan vrijblijvend contact op met de Snellaadspecialist.