Leestijd: 2 minuten

Help! Je moet laden en de laadpaal werkt niet. Soms kan dit natuurlijk gebeuren. Geen paniek! Er zijn verschillende oorzaken die je vaak eenvoudig (zelf) kunt verhelpen.

Mogelijke oorzaken van een niet-werkende laadpaal

Een storing bij een laadpaal kan verschillende oorzaken hebben:

  • De laadpaal
  • De laadpas
  • De kabel om te laden en het elektrische voertuig zelf

Niet werkende laadpaal oplossingen

Wil je opladen, maar werkt de laadpaal niet naar behoren? Loop dan de volgende stappen na om het zo snel mogelijk te verhelpen.  

Check de kabels!  

Uiteraard begin je met de check of de laadkabel goed in de auto én de laadpaal zit. Het zal je nog verbazen hoe vaak dat de reden is van een storing. Heb je een kabel die vastzit aan de auto, kijk dan of het laden wel lukt als je een losse kabel gebruikt. Als dat wél lukt is er kennelijk iets mis met de vaste kabel of met de laadpaal. 

Harde reset als laden niet werkt

De volgende actie is om de storing te verhelpen door de laadpaal te resetten. Dit kun je bij een oplaadpunt doen door even de spanning in ieder geval 10 minuten lang van de groep van de laadpaal af te halen. De laadpaal is bij correcte installatie altijd aangesloten op een aparte groep en hiervoor is door de installateur een kabel aangelegd. Als de spanning er weer op gezet wordt moet je nog even 5 minuten wachten tot alles weer volledig opgestart is.

Werkt de harde reset niet? 

Kabelprobleem waardoor de laadpaal niet werkt

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het laden niet werkt omdat er een probleem is met de laadkabel. Je had als eerste al gecheckt of de kabel goed vastzit dus het kan ook een ander probleem zijn. Controleer of er misschien vuil of stof in de connectoren van de laadpaal zit waardoor het laden niet mogelijk is. Als dit allemaal OK blijkt te zijn neem dan contact op met de leverancier van de auto voor een nieuwe kabel.

Laadpas voor het oplaadpunt werkt niet

Gebruik je een laadpas? Check dan of je bij een ander oplaadpunt wel kunt opladen want dan ligt de oorzaak van het probleem dus bij de eerste laadpaal. 

Lukt het niet om op te laden bij een andere laadpaal dan kan het probleem ook aan een defecte of beschadigde laadpas liggen. Een flink aantal leveranciers van laadpassen hebben als extra optie dat je via een app kunt laden. Dus het is altijd aan te raden die te installeren als back-up plan. 

Laden werkt niet door een storing in de EV

Dit is gelukkig heel zeldzaam, maar als je alle mogelijkheden die we hierboven hebben aangegeven allemaal hebt geprobeerd zonder resultaat, dan bestaat er een kleine mogelijkheid dat het aan je auto ligt. Dit komt gelukkig écht heel zelden voor. In dat geval kun je het beste contact opnemen met de leasemaatschappij, de garage of de leverancier om dit verder te onderzoeken. 

Werken met een specialist

Zoals je hebt kunnen lezen begint het betrouwbaar functioneren van een laadpaal en het voorkomen dat de laadpaal niet werkt met een kundige installatie en goed onderhoud. Ga daarom niet zelf hiermee aan de slag, maar neem een gerenommeerd bedrijf in de arm met ruime ervaring en kennis van alle mogelijk opties

Vraag hier een offerte aan en de Snellaadspecialist neemt zo snel mogelijk contact met je op.