Thuis een laadpaal laten plaatsen of laden op de zaak is de meest voordelige manier om je elektrische auto op te laden. Maar wat als dit geen mogelijkheid is, of als je toch af en toe een keer onderweg moet laden? Dan kan je natuurlijk bij een (semi-)publieke laadpaal laden. Om dat te kunnen doen heb je een laadpas nodig. Hoe kies je de beste laadpas? Wij helpen je op weg…
Inhoudsopgave:
Laadpasabonnement
In het reusachtige aanbod aan laadpassen kun je grofweg een onderscheid maken tussen de verschillende laadpassen mét of zonder (betaald) abonnement. De aanbieders van laadpassen variëren van energieleveranciers tot laadpaalexploitanten, maar ook leveranciers van auto’s bieden deze service tegenwoordig steeds meer aan.
Wel of geen abonnement
Als vuistregel kun je hanteren dat als je verwacht meer dan 18x per maand op te laden bij een laadpaal, je voordeliger uit bent met een betaald abonnement. Dan krijg je een relatief lagere prijs per kWh. In dat geval betaal je meestal geen transactiekosten of starttarief, maar alleen de overeengekomen laadkosten per kilowattuur.
Beste laadpas kiezen op basis van tarieven
De tarieven per aanbieder kunnen uiteenlopen, dus zorg dat je jezelf daarover goed informeert. Vanaf 1 december 2020 controleert de Autoriteit Consument & Markt of aanbieders zich aan de gemaakte afspraken hierover houden. Deze afspraken houden in dat je voor het laden goed inzichtelijk hebt hoe de prijs is opgebouwd.
Transparantie tarieven
En ook na het laden moet duidelijk zijn hoeveel er is geladen en wat de exacte kosten zijn. Er wordt ook nog wel eens gebruik gemaakt van flexibele tarieven. Deze zijn gebaseerd op vraag & aanbod. Ook hierom is communicatie van laadprijzen door de aanbieders via de app, website en vergelijkingssites heel belangrijk voor complete transparantie.
Bij jou in de buurt de beste laadpas
Bedenk voordat je een laadpas aanschaft waar en hoe je vaak zult laden en of je verwacht wel of niet gebruik te gaan maken van een snellader. Is dit dichtbij huis, vlakbij je werk of regelmatig onderweg? Kijk op basis daarvan welke laadpas je het beste kunt gebruiken. Om zoveel mogelijk opties te hebben kun je verschillende gratis laadpassen aanvragen.
Beste laadpas buitenland
Veel laadpassen kun je ook over de grens gebruiken. Vaak rij je als je op vakantie gaat langere stukken achter elkaar dan in Nederland überhaupt mogelijk is. Ga je met je elektrische auto op vakantie? Dan zorg je vanzelfsprekend dat je een goede planning maakt op basis van je actieradius, zodat je tijdig kunt laden.
Daar hoort ook bij dat je je goed verdiept in welke laadpas het meest voordelig is voor buitenlands gebruik. En let daarbij goed op of de tarieven die je in Nederland betaalt niet al te veel afwijken van de tarieven over de grens.
Laden zonder laadpas
Het is steeds vaker mogelijk om te laden zonder laadpas. Dan gebruik je simpelweg in plaats van een fysieke kaart een mobiele app. Deze app is dan weer gekoppeld aan je creditcard, PayPal-account of aan je bankrekening. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je in een app vaak de meest up to date informatie over prijzen en beschikbaarheid kunt inzien, mits deze informatie real time beschikbaar is natuurlijk.
Hoe kies je de beste laadpas
Raadpleeg de verschillende onafhankelijke vergelijkingssites voor laadpassen met een compleet overzicht van alle mogelijkheden, voorwaarden en kosten per pas. Deze sites hebben overzichtelijk alle verschillende kostenaspecten op een rijtje gezet.
Vergelijkingen beste laadpas
Met behulp van een vergelijkingssite kun je goed checken wat voor jouw verwachte gebruik, laadpatroon en persoonlijke voorkeur en situatie de beste laadpas is. Wat voor de een doorslaggevend is in dat besluit, is dat natuurlijk niet per se voor de ander. Voor de een is dat vooral op basis van dekking, voor de ander de kosten en voor een derde het gemak.
Beste laadpas?
In verschillende situaties kan wat de beste laadpas is verschillen. Wij raden aan om meerdere laadpassen aan te vragen en altijd bij je te hebben onderweg!