Leestijd: 3 minuten

Een elektrische auto duur? Check dan snel deze top 5 van de meest voordelige modellen!

De goedkoopste elektrische auto 

Het is een hardnekkige overtuiging dat elektrische auto’s allemaal veel duurder zijn in aanschaf dan auto’s met een traditionele verbrandingsmotor. We overtuigen je graag van het tegendeel met de top 5 van de EV’s met de laagste aanschafprijs. Met dit overzicht van de goedkoopste elektrische auto’s boek je drievoudige winst: een lage aanschafprijs én goedkoop en milieuvriendelijk in het gebruik!  

5. Fiat 500e Berlina 24 kWh

De Fiat 500e heeft een actieradius van 145 km en een topsnelheid van 135 km/h met een acceleratie van 0-100 in 9 seconden. De accucapaciteit is 23.8 kWh en de laadtijd is 2 uur en 45 minuten. Het laadvermogen is 11 KW en de laadsnelheid bedraagt 57 km/u.

Over de FIAT 500e
De FIAT 500e heeft drie modi. De drie rijmodi zijn: normal, range en sherpa. In normal rijdt de 500 zoals een automaat met een traditionele motor. In de range modus kun je gebruik maken van one-pedal-driving. Hiermee kan je goed manoeuvreren in de stad en energie terugwinnen. En als laatste is er de sherpamodus waarmee je tot een minimum aan energie verbruikt. Vanaf prijs is € 24 900.

4. Smart EQ fortwo coupe & Smart EQ forfour

Deze twee Smarts delen de 4e plaats met dezelfde vanaf prijs van: € 23995. Vanaf 1 januari 2019 verkoopt Smart alleen nog 100% elektrische auto’s in Nederland in de vorm van de EQ Fortwo en EQ Forfour. De Smart EQ forfour heeft een actieradius van 95 km een topsnelheid van 130 km/h met een acceleratie van 0-100 in 12.7 seconden.  De Smart EQ fortwo coupe heeft een actieradius van 100 km een topsnelheid van 130 km/h met een acceleratie van 0-100 in 11.6  seconden. De accucapaciteit van beide modellen is 17.6 kWh en de laadtijd 55 minuten. Laadvermogen is 22 kW AC en de laadsnelheid bedraagt 100 km/u. Deze stadsauto’s hebben een extreem kleine draaicirkel en trekken lekker pittig op.

3. SEAT Mii Electric

Grote actieradius

Vergeleken bij andere EV’s in deze prijsklasse (de Mii Electric is leverbaar vanaf € 23400) heeft de SEAT een streepje voor, voor degenen met actieradiusangst. Want volledig geladen is de actieradius 260 kilometer, in de stad kan je bij zuinig gebruik zelfs tot 360 km komen! De Mii Electric gaat van 0-50 km/u in 3,9 seconden en heeft een topsnelheid van 130 km/u. 

De accu is op verschillende manieren op te laden. Met een 7,2 kW (AC) wisselstroomlader is 80% opgeladen binnen 4 uur. Bij gebruik van een 40 kW gelijkstroomlaadpunt (snellader/DC-lader) is het 1 uur.

2. Renault Twingo Electric

De Renault Twingo Electric is leverbaar vanaf € 20690 en is een stadsauto pur sang. Hij laadt het snelst in de stad én heeft de beste actieradius in de stad. De Twingo kan tot 22 kW AC-laden en haalt zo het maximale uit de standaardlader. De batterij kan in 40 minuten 80% opgeladen zijn. De korte AC-laadtijd vanwege het bescheiden accupakket maakt snelladen overbodig, naast dat dat niet mogelijk is.  

Best verkochte merk van EV’s in Europa

Renault heeft een eer hoog te houden op het gebied van EV’s. Door o.a. de Zoe die zichzelf een paar keer opnieuw uitgevonden heeft, was Renault niet alleen een van de koplopers maar ook het best verkochte merk van EV’s in Europa. 

En wat is de nu de goedkoopste elektrische auto in 2021? 

1. Dacia Spring Electric

De momenteel goedkoopste elektrische auto, de Dacia Spring Electric komt er – ondanks de naam – in de herfst van 2021 aan! Met een aanschafprijs vanaf € 17890 staat deze EV gelijk ruim bovenaan in onze top 5 van meest voordelige EV op de Nederlandse markt. En het is de allereerste EV onder de 20K. Deze elektrische mini-SUV is wat kleiner dan de Dacia Duster en, vanwege het kleinere accupakket en elektromotor, ultralicht voor een elektrische wagen.

De Spring Electric heeft een actieradius van 170 km en een topsnelheid van 125 km/h met een acceleratie van 0-100 in 15 seconden. De accucapaciteit is 26.8 kWh en de laadtijd (0 ->170 km) is 5 uur. Het laadvermogen is 6.6 kW AC / 30 kW DC. De laadsnelheid bedraagt 36 km/u. 

Subsidieregelingen

Vooruitlopend op aanschafsubsidieregelingen ben je heel voordelig uit met deze auto. Raadpleeg de site van het RVO voor de meest up to date regeling.  

Laadpaal kiezen

Ben je zover om je elektrische auto aan te schaffen? Als de beslissing is genomen is het verstandig om ook na te denken over een voordelige laadoplossing. Opladen is met een oplaadpunt thuis verreweg het goedkoopst. De Snellaadspecialist voorziet je graag van gedegen en uitgebreid advies over de mogelijkheden. Neem contact op met de vestiging bij jou in de buurt voor vrijblijvend advies en een offerte