Leestijd: 3 minuten

Hoe kies je een laadpaal? 

Zowel voor een laadpaal voor thuis als op de zaak zal je een weloverwogen keuze moeten maken voor welke laadpaal je kiest. Er zijn zoveel verschillende wallboxen en laadpalen. Dus welke moet je kiezen? Bij het maken van deze keuze dien je rekening te houden met verschillende aspecten waar de uiteindelijke keuze door bepaald wordt. Een laadpaal configurator helpt je hierbij!  

Max. laadvermogen EV-lader   

Bij de keuze van een laadoplossing is de eerste stap te kijken naar de lader aan boord van de elektrische wagen (of wagens) waar het oplaadpunt voor bedoeld is. Zodra je dat weet kan je het maximale laadvermogen van de laadpaal daarop afstemmen en met behulp van de oplaadpunt keuzehulp of een laadpaal configurator zien welke opties je hebt. 

1-fase of 3-fase laden

De oplaadmogelijkheden verdelen we in 1-fase en 3-fase laden. Hiervoor geldt dat een voertuig met een 1-fase lader ook opgeladen kan worden met een 3-faselader, en een auto met 3-fase ook met een 1-faselader. Dit heeft natuurlijk invloed op de laadsnelheid. Voor een 3-fase lader wordt gebruik gemaakt van krachtstroom (400V). Een 1-fase laadpunt maakt gebruik van een gewoon stopcontact en gebruikt dus 230V.

Alleen 1-fase laden uitgefaseerd

Er zijn inmiddels steeds minder EV’s die alleen nog met 1-fase opgeladen kunnen worden. Door de tegenwoordige eisen, hebben de meeste wagens een update ondergaan om de snellere 3-fase laadmethode te kunnen ondersteunen.

Keuze nu en voor de toekomst 

Omdat de meeste particulieren een 1-fase aansluiting hebben en de (meeste) boordladers een 3-fase aansluiting, is in veel gevallen een verzwaring van de netaansluiting nodig in de meterkast thuis. Rekening houdend met mogelijke toekomstige behoeftes raden wij je sowieso aan om een 3-fase laadpunt te installeren. Het verschil in kosten is marginaal en zo loop je vooruit op een duurzame manier(!) op wat er mogelijk in het verschiet ligt. 

Hoe werkt een laadpaal configurator?


Met de verschillende laadpaal configuratoren die je online kunt vinden heb je op allerlei manieren de mogelijkheid een keuze te maken voor een laadpaal die voldoet aan de wensen van de mensen die gebruik maken van het oplaadpunt op de zaak of jouw persoonlijke wensen en eventuele beperkingen die gepaard gaan met de technische kwalificaties van jouw elektrische bolide. 

2 opties keuzehulp van de Snellaadspecialist

Om je een goed en volledig overzicht te geven van alle mogelijkheden hebben wij als specialist op dit gebied 2 verschillende laadpaal configuratoren beschikbaar gemaakt. Zo is er voor elk wat wils. 

Welke laadpaal heb je nodig voor je auto?
Gemak dient de mens. Vul eenvoudigweg jouw automerk en daaronder het model in en het maximale laadvermogen, de minimale laadcapaciteit van de lader en de laadsnelheid rollen er aan de andere kant uit. 

Hoeveel laadpalen heb je nodig bij je bedrijfspand?
Een paar van de vragen die hierbij aan de orde komen zijn:
Wat voor een bedrijf heb je?
– Rijd je personeel elektrisch?
Wil je bezoekers/klanten laten laden?
– Heb je vaak bezoekers die niet langer dan 2 uur aanwezig zijn?

Wat past bij jou of bij jouw bedrijf?

De aanschaf van een laadpaal is altijd maatwerk. Welke constructie het beste past bij jou thuis of voor jouw bedrijf is sterk afhankelijk van wat je zelf wilt of welke service je je personeel en klanten wilt bieden. 

Maatwerk gecombineerd met de laadpaal configurator
Onze laadpaal configurator helpt je met de eerste stap en daarna geeft De Snellaadspecialist je graag advies op maat en adviseert je uitgebreid  over alle mogelijkheden. We rekenen je daarbij ook graag voor wat de investeringen en terugverdienmodellen zijn. 

Via ons overzicht tref je per regio onze bedrijven die daarmee van dienst kunnen zijn. Vraag hier een vrijblijvende laadpaal offerte aan en wij nemen binnen 24 uur contact op.