Leestijd: 3 minuten

Actieradius elektrische auto’s 

Tot voor kort was actieradiusangst een veelgehoorde reden om geen EV aan te schaffen. Dat is nu eigenlijk geen probleem meer nu de gemiddelde actieradius elektrische auto’s steeds hoger wordt. Hiervoor in de plaats is nu de zogenaamde laadangst gekomen: de vrees voor het niet tijdig bereiken van een laadpaal en met een lege accu langs de weg komen te staan.

Woon-werk en actieradius elektrische auto 

Geen van beide angsten blijkt reëel te zijn op basis van het aantal dagelijks gereden kilometers in ons land (woon-werk is gemiddeld 45 km) en het nog steeds groeiend aantal beschikbare laadoplossingen en de aandacht voor het verder uitbreiden van de laadinfrastructuur.  

Gemiddelde actieradius elektrische auto  

Als je alle elektrische wagens naast elkaar zet dan is de gemiddelde actieradius inmiddels al 320 km. Dat is op een paar kilometer na (336 km) van Maastricht naar Groningen! 

EV met actieradius van 750 km!

Er komen binnenkort EV’s op de markt die ruim het dubbele kunnen rijden op een volle accu. Wij geven je hieronder een overzicht van de 6 EV’s met de grootste actieradius.   

1. Tesla Cybertruck Tri Motor

Volgens Tesla is de Cybertruck ontworpen om de bruikbaarheid van een truck te combineren met de prestaties van een sportwagen. Los van of je het mooi vindt of niet, een opvallende verschijning wordt deze futuristische Cybertruck zeker op de weg! De verwachte beschikbaarheid staat gepland in 2022 en de technische details zijn voor een gedeelte nog geschat, maar dit is wat we tot nu toe weten: de Cybertruck heeft een actieradius van maar liefst 750 km! De truck heeft een accucapaciteit van 200 kWh, een topsnelheid van 210 km/u en een acceleratie van 3 sec van 0 > 100.  

2. Tesla Model S Plaid+

Vanaf juni 2022 wordt deze Tesla verwacht. De nieuwe Model S uit de Teslastal heeft een actieradius van 670 km. Voor wat betreft overige prestaties is deze Tesla ook een hoogvlieger. De top is 322 km/u en hij lanceert in 2.1 sec van 0 >100 km/u. De voorbumper van het nieuwe model Tesla S krijgt een nieuw gezicht en ook in het interieur wordt het een en ander vernieuwd. Het opmerkelijke design van het stuur doet denken aan de bolide KITT van David Hasselhoff in de jaren 80 serie. Maar hoogstwaarschijnlijk wordt deze uitvoering van het stuur niet toegestaan in Europa… 

3 & 4. Lucid Air Grand Touring en Lucid Air Dream Edition

De Lucid Air van de nieuwe speler Lucid Motors, komt er in naar verwachting in 2022 aan. De eerste versie, de Dream Edition gaat van 0-100 km/h in 2,7 seconde met naar verwachting een topsnelheid van 270 km/uur.  De Grand Touring heeft een actieradius van 660 km en de Dream Edition van 645 km. Laden (standaard) kan deze voor beide modellen van de Lucid Air met 110 km per minuut. Ook het laadvermogen is uitzonderlijk hoog met 22 kW AC en 300 kW DC. Hiervoor heeft u een 3-fase lader met 32 A nodig. 

5. Mercedes EQS 580 4MATIC

Mercedes-Benz heeft nogal wat nieuwe EV’s in de planning de komende tijd. Deze toplimousine, de ECS 580 is de all-wheel-drive en het vlaggenschip van de elektrische range van Mercedes. Met de tot nu hoogste (verwachte) actieradius elektrische auto’s van Mercedes van 630 km. De top is 210 km per uur en acceleratie is 4 seconde. 

6. Lightyear One

Met gepaste trots kunnen we deze bolide van Nederlandse makelij aan de lijst toevoegen. Lightyear komt voort uit het Solar Team Eindhoven, dat met andere modellen de World Solar Challenge gewonnen heeft. En het zal je dan ook niet verbazen dat deze One – het eerste model van Lightyear – uitgerust is met zonnepanelen. Hierdoor kan de auto zowel opladen zoals een reguliere EV bij een laadpaal, maar ook aangedreven worden door zonne-energie. De LightYear One heeft een actieradius van 575 km. Acceleratie is 10 seconden van 0/100 km-uur en de One heeft een top van 150 km per uur.  

Geen zorgen over actieradius, laad je EV voordelig op! 

De vrees om zonder opgeladen EV langs de weg te komen te staan behoort bijna tot het verleden vanwege de steeds verder toenemende actieradius elektrische auto’s. Nu wordt het steeds belangrijker dat je overal snel en efficiënt je auto op kunt laden. 

De meest voordelige optie hiervoor is een laadpaal kopen thuis. Neem snel contact op met de Snellaadspecialist voor een offerte met een overzicht van de beschikbare mogelijkheden afgestemd op jouw situatie, je EV en natuurlijk jouw wensen.