Inhoudsopgave:
Onderhoud en keuring van laadpalen
Met de grote toename van de aantallen laadpalen in Nederland, is er ook een toename van het aantal incidenten met elektrische installaties. Daarom is het zaak na aanschaf en installatie van het oplaadpunt, de laadpaal ook kundig te (laten!) onderhouden en zo problemen voor te zijn.
En moet een laadpaal gekeurd worden? Wij raden aan de hele elektrische installatie regelmatig en preventief te laten keuren door een erkende en gespecialiseerde installateur.
Installatie van een oplaadvoorziening
De aanleg van een oplaadpunt vraagt om kundige planning en installatie. Belangrijke zaken om in gedachten te houden zijn:
- het maximale laadvermogen van de elektrische auto’s waarvoor het gebruikt gaat worden;
- de beschikbare capaciteit in de installatie;
- de gewenste oplaadsnelheid (verhouding tussen laadvermogen en accucapaciteit);
- het aantal EV’s dat moet laden op hetzelfde moment.
Laadpaal goed beveiligen
Ieder oplaadpunt moet een goede elektrische beveiliging hebben. Dit is niet alleen nodig om overbelasting of uitval van de elektriciteit tegen te gaan, maar ook om je ervan te verzekeren dat de veiligheid van de elektrotechnische installatie gegarandeerd en beschermd is.
Onderhoud en keuring laadpaal
In ons land is er een wettelijke verplichting om de hele elektrotechnische installatie veilig te houden en te beheren. Hoe je dat dient te doen is vastgelegd in twee normen: NEN 3140 en NEN 1010.
Zonder al te technisch te worden is het belangrijk te weten dat alle elektrotechnische installaties en het werk dat daaraan gedaan wordt, dienen te voldoen aan de NEN 1010 norm zoals aangegeven in het Bouwbesluit. Naast beveiliging tegen kortsluiting en overbelasting moet een oplaadpunt beveiliging hebben tegen aardlekstroom wat brand kan veroorzaken. In NEN 1010:2015 is rubriek 722 opgenomen met betrekking tot laadinrichtingen voor elektrische auto’s.
Oplaadpunt en aardlekschakelaar
De aardlekschakelaar (afkorting ALS), wordt ook wel differentieelschakelaar, verliesstroomschakelaar of aardwachter genoemd. Deze schakelaar bij de elektrotechnische installatie zorgt dat installaties die hierop aangesloten zijn, spanningsloos worden gemaakt als er aardlekstroom optreedt en meet of de in- en uitgaande stroom gelijk blijft. Het voorkomt dat apparaten (zoals o.a. de laadpaal) onbedoeld onder spanning komen te staan.
De ALS is dus een extra beveiliging in uw stroomvoorziening die in bijna alle meterkasten voorkomt.
Moet een laadpaal gekeurd worden voor verzekering?
Door alle risico’s die we hierboven noemden wordt door steeds meer verzekeringsmaatschappijen een onafhankelijke keuring van het oplaadpunt verplicht gesteld. Deze keuring vindt plaats op basis van de NEN-normen voordat bijvoorbeeld een brandverzekering kan worden afgesloten. Dit geeft jou als eigenaar en gebruiker natuurlijk ook een extra gevoel van zekerheid en veiligheid.
Onderhoud laadpaal
Ook na de installatie is het verstandig om regelmatig onderhoud door een vakman te laten plegen. Zo maak je het meest efficiënt gebruik van je investering in de laadvoorziening.
Verplicht keuren van laadpaal?
Momenteel is er geen wettelijke verplichting op het keuren van een oplaadpunt, maar gezien alle risico’s die gepaard gaan met het gebruik en de invloed van de weersomstandigheden, is het sterk aan te raden om na een jaar de oplaadeenheid en de gehele installatie thuis of bij je bedrijf grondig te laten controleren en testen. Onderdelen en contacten kunnen ook los gaan zitten door intensief gebruik met alle gevolgen van dien.
Installatie laadpaal en keuring
Het installeren van een laadpaal is maatwerk dat absoluut door een erkende installateur moet worden gedaan. Een goede installateur is niet alleen een specialist voor het installeren van de laadpaal, maar neemt al zijn kennis en ervaring over de complete elektrotechnische installatie met zich mee en kan u voorzien van goed en gedegen advies!
Neem contact op voor vrijblijvend advies en een offerte!